dimecres, 4 de març del 2009

DIUMENGE 1 DE MARÇ DE 2009 CAMINADA DE SANT MARTÍ DE CENTELLES

Distància recorreguda: 18,80 quilòmetres.
Desnivell acumulat pujant: 1.070 metres, baixant 1.028 metres.
Altitud mínima: 398 metres, màxima: 886 metres.


Bonica caminada per la Serra de l'Arca, des de la que gaudirem d'excepcionals vistes sobre els contraforts occidentals de la Calma i els camins que hi pugen.
Sortim de bon matí de l'Ajuntament de Sant Martí de Centelles i travesant el pont romànic de L'Abella sobre el riu Congost, seguim la carretera de Ribes, els carrers de l'Avencó, Núria, Tramuntana i Mare de Deu de Montserrat fins deixar l'asfalt i continuar per la pista que passa a tocar el cementiri. Aleshores girem a la dreta tot seguint la pista a l'Aregall. Deixem la pista i ens enfilem per l'esquerra tot pujant per un caminoi costerut.
A partir d'aquí anirem agafant dreceres en ziga-zaga que en continua pujada, i escurçant l'ampla pista, ens portarà en aquesta primera part de l'excursió per boniques boscúries fins dalt de la serra.
En arribar a la cota 772 metres prenem un corriol descendent que no deixarem fins a trobar la pista que ens portarà a sota, a la dreta a

CAN SERRA DE L'ARCA

Can Serra de l'ArcaMagnífica pagesia enderrocada però en reconstrucció, enlairada sobre la vall de Picamena. El nom d'arca fa referència a dòlmen i se n'han descobert en aquest sector de la serra diversos exemplars. Disposa d'unes arcades de gran bellesa.
Can Serra de l'ArcaSeguim per la pista, que, tot fent un revolt, s'allunya de la casa i segueix tot planejant el camí del Saní. Abans d'arribar-hi deixarem a la dreta la pista que en 1 quilòmetre ens portaría a Sant Miquel de Canyelles.

EL SANÍ

El SaníEl SaníEl SaníDesprès de gaudir d'un bon esmorzar continuem enfilant-nos a poc a poc per un sender fins arribar dalt la Serra de l'Arca a 836 metres. Aquí enllacem amb la pista del Brull.
Girem a l'esquerra per la pista i als pocs metres tombem de nou a l'esquera per un corriol que ens abocarà al caire de la cinglera. En alguns indrets hi ha construïts petits miradors que ens ofereixen espectaculars vistes sobre la riera de Picamena.

MIRADORS DESDE LA SERRA DE L'ARCA

MiradorAnem seguint pel llom de la carena tot trepitjant l'empedrat d'una antiga vía romana. Trobem a ran de terra una creu (ens diuen que també es d'época romana) tot seguint aquesta cinglera fins a trobar de nou la pista del Brull. Al cap d'una estona ens desviem a la dreta per anar a veure:

EL DOLMEN DEL BOIX

Dolmen del BoixDolmen del BoixAra començarem a baixar per la ampla pista. Passem a tocar dels camps i les runes de la masia, a la nostra dreta, de:

VILARGENT

VilargentVilargentContinuem baixant cap a Aiguafreda, tot agafant alguna que altre drecera. En un d'aquests baixants ens trobem a la nostra esquerra un forat que bé podría ser un avenc:
AvencSeguim de front per un camí ample. Trobem el Saüc, masia en ruïnes, mig oculta per les bardisses que formava part de l'agregat medieval d'Aiguafreda de Dalt. Més endavant, apartada i a la dreta, amb bancs i taules ens arribem a la:

FONT FRESCA

Font FrescaArribem a Aiguafreda de Dalt. Va ser el nucli primitiu d'Aiguafreda, amb l'església de Sant Martí i la rectoria. El vell temple de Sant Martí és de factura románica, però alguns reforços afegits els segles XVII i XVIII ocultaren una gran part de l'estructura primitiva.

AIGUAFREDA DE DALT I EL COMUNIDOR

Aiguafreda de DaltComunidorÉs de destacar el comunidor (petita edificació en forma de porxo obert a tots quatre vents, coberta i situada a prop de l'església, on s'aixoplugava el sacerdot que comunia les tempestes i les pedregades i jutjaba les bruixes) que junt amb el de la Costa, són els únics exemples que es donen al Montseny.
L'aspecte que més atrau el visitant és la cripta oberta al peu del temple. Es tracta d'una gruta d'uns nou metres de llargada, que té l'entrada natural oculta per les aigües d'una bassa que hi ha al costat. Aquest fet s'aprofità per a utilitzar la cova com a amagatall. Hi han vestigis d'enterraments tardoromans i visigòtics.

"JO SENSE SOL, I TÚ SENSE FE, NO VALEM RES"

Rellotge de sol







Anem descendent per la vall de la riera de Martinet fins a arribar a la Font dels Enamorats ja en les primeres cases d'Aiguafreda. Creuem tot el nucli fins arribar de nou a la plaça de l'Ajuntament de Sant Martí.