diumenge, 6 de setembre del 2009

6 DE SETEMBRE DE 2009 CAMINADA POPULAR DE CALDERS



Distància recorreguda: 17,23 quilòmetres.
Desnivell acumulat pujant: 655 metres, baixant: 640 metres.
Altitud mínima: 349 metres, màxima: 574 metres.

Se surt de la plaça Major cap al carrer de Les Monges, es creua la carretera i s'agafa el camí de la Fonteta cap a les alzines dels gitanos. Se segueix un corriol que baixa cap a la dreta pel costat de les alzines, i voreja les roques de dalt. A sota s'hi pot veure una bonica balma.Roques de DaltPrenem el coriol que baixa a l'esquerra i seguim avall per sota la línia elèctrica. Trobem una pista forestal que seguirem cap a la nostra esquerra tot vorejant la cinglera de les Roques dels Gitanos. Magnífiques vistes sobre el meandre del Castell.

EL MEANDRE ABANDONAT

Meandtre de CaldersMeandre del CastellArribem al camí de la Cova del Cargolaire. L'accés a la bauma queda a la nostra dreta.
Cova del CargolaireCova del CargolaireEl recorregut segueix baixant pel corriol que a trossos mostra restes de l'empedrat original.Desprès de deixar el trencall de la barraca del Campà i de vorejar uns camps, arribarem al camí del Molí del Castell. En front s'alça el Castell de Calders.
Castell de CaldersCastell de CaldersVorejem les edificacions del Molí del CastellMolí del CastellTravessem el torrent per un pontarró. Segim la pista i deixem a la nostra dreta, primer el trencall al Pou de Glaç i desprès el de Malniu.MalniuArribem al riu Calders i sense creuar-lo seguim pel seu marge dret tot creuant una codina.
Riu CaldersCalders 2009Passem la desviació per anar a les ruïnes de Sant Andreu. L'itinerari segueix a la dreta fins al capdamunt on es troba un caminet molt evident. Deixem les restes d'una barraca de vinya a la nostra dreta.Sant Andreu


Calders 2009








Aviat veiem Comellas però no hi anem, el camí se'n allunya passant per la Quintana de Comellas, nosaltres el seguirem fins la

FONT DE BELLVEÍ

Font de BellveíFont de BellveíFont de BellveíFont de Bellveí


















Travessem el pont sobre el riu Calders i a la font recuperarem forces per poder continuar. La font és al costat del riu Calders i té un magnific conjunt de plataners; els dos de la banda dreta del riu actuen de portal al conjunt de la font, els altres deu plàtans estan situats a la banda esquerra on hi trobem la font. Aquests plàtans tenen una edat aproximada d'uns 100 anys, tenen perímetres que arriben a més de 3,20 metres i 30 metres d'alçada. També hi trobem un roure de més de 200 anys d'edat. La seva mida i el seu port, copa oberta i ben estructurada fan l'excepcionalitat d'aquest arbre. Aprofitat pels pagesos per la seva ombra pel lleure i el descans. Per la seva situació al costat dels plàtans de Bellveí serveix per equilibrar i de contrapunt a aquests. Encara que prolifera la vegetació arbustiva sota la seva copa, es troba sol, desenvolupant una copa ample i equilibrada, la creu a 4 m, indicaria alguna esporga de formació.
Seguim la pista cap a la dreta per la Plana del Campaner en lleugera pujada fins a trobar a la nostra esquerra el trencall per vistar opcionalment el

FORAT MICÓ

Canal Forat MicóForat MicóForat MicóForat Micó
És un espai de gran bellesa per sobre del riu, es tracta d'un conjunt de roques erosionades per l'aigua. El seu nom ve del forat entre aquestes roques del qual cau l'aigua.
Retornem a la pista. La seguim i la deixem al cap de poc per entrar al bosc, tot seguit per la dreta surt un caminet que no seguim i anem pel camí de l'esquerra, el més ample. Bona panoràmica del riu. Estem passant per l'Argiler. Més endavant s'estreny i es converteix en un corriol que passa a mitja vessant. A sota nostre veiem el canal de Viladecavalls. Arribarem a una pista forestal que seguirem a l'esquerra fins a

RUBIÓ

RubióRubióRubióRubióRubióRubióRubióRubió
Deixem la pista i passem pel costat de la casa, ens quedarà a l'esquerra. Continuem per la clariana que hi ha entremig de l'alzinar per anar a buscar

EL CANAL DE VILADECAVALLS

Canal de VladecavallsCanal de Viladecavalls
Canal de ViladecavallsCanal de Viladecavalls















És l'obra d'enginyeria més complexa del riu Calders. La resclosa està situada poc desprès de Bellveí. Des d'allà i fins a la central, el canal de 3 metres de fondària per 2 d'amplada, recorre 5 quilòmetres entre trinxere excavades a la roca i túnels fins que arriba al punt de desnivell on hi ha el salt d'aigua. La llargada del túnel principal és de 500 metres.
Travessem el Canal per un pontet i el seguim pel seu marge esquerra. Posteriorment superarem una petita paret mitjançant una escala de gat.
Calders 2009Calders 2009










Aviat reapareix el canal i el seguirem per la vora. A prop tenim el riu que forma el meandre del clot del soldat. Des del pal indicador seguim recta per la pista que aviat agafa la direcció oest. Als 90 metres tombem a la dreta i comencem a seguir la vora del canal del Jorba. Més endavant passem sobre el torrent de la Por i superem una cadena. Seguirem fins a una cruïlla de corriols, on agafarem el de l'esquerra, que comença a davallar. Més endavant el camí s'estreny i voreja una cinglera des d'on es veu el riu Calders.
Ara comencem a pujar pel serrat de les Botifarres fins que arribem a una pista que ens portarà a la carretera, la creuarem per arribar a

EL CANADELL

El CanadellEl CanadellEl CanadellEl Canadell
Desprès d'una bona botifarra ens endinsem al bosc per anar fins a l'

ERMITA DE SANT SALVADOR DEL CANADELL

Sant Salvador del CanadellSant Salvador del CanadellSant Salvador del CanadellSant Salvador del CanadellSant Salvador del CanadellSant Salvador del Canadell
Sant Salvador del CanadellSant Salvador del Canadell






























És una petita capella de tradició gòtica de la Baixa Edat Mitjana (1400-1492) seguint la tradició romànica. De planta rectangular i una sola nau acabada en absis orientat a llevant. La coberta és amb volta de canó.
Deixem l'ermita a la dreta i davallem per un camí ample fins a la pista que ens portarà a

LES QUINGLES

Les QuinglesLes QuinglesLes QuinglesLes QuinglesCamp de les QuinglesLes QuinglesUn cop passada la casa, seguirem la pista cap a la dreta. Poc desprès trobarem un camí que surt cap a la dreta i ens acostarà a

MONT-ROS

Mont-rosMont-rosPassarem pel costat de la casa i desprès travessarem el Pla de la Vila, on vaurem una barraca de vinya.
Calders 2009Calders 2009








Calders 2009Poc desprès arribarem al

VIVER DE TORRACABOTA

Viver de TorracabotaViver de TorracabotaAgafarem el camí que puja a la nostra dreta passat e dipòsit verd, fins arribar a una clariana. Agafant el camí de l'esquerra arribarem a la piscina de la Guàrdia. Des de l'aparcament surt un corriol que ens porta a la zona verda.
Ara enfilem l'últim tram del recorregut. Tot pujant creuarem el carrer Pica d'Estats i Montardo, per baixar desprès pel Camí del Grau fins a la Creu d'on surt el carer Manresa que ens portarà a la plaça Major.